Wat als ik niet meer kan spelen? Wat gaat er met mij gebeuren?
Dit zijn enkele vragen en zorgen die een jonge atleet kan hebben na een blessure. Ze weten vaak niet wat er gaat gebeuren, en dit kan leiden tot nog meer vragen:
“Hoe ernstig is mijn blessure en hoe lang ben ik uitgeschakeld?” Blijf ik in het team of is dit het einde van mijn sportcarrière?
Of jonge atleten nu dromen van een profcarrière of gewoon genieten van actief zijn, blessures kunnen grote veranderingen en nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. De hamvraag is: hoe kunnen we jonge atleten helpen om met deze pijn om te gaan? Volwassenen hebben ook te maken met uitdagingen na blessures, maar het kan nog moeilijker zijn voor kinderen en tieners die niet zoveel levenservaring hebben.
HEADER-experts geloven dat het helpen van kinderen om met deze gevoelens om te gaan, het herstel makkelijker en sneller kan maken. Op deze manier hebben we de kans om de toekomst van onze volgende generatie vorm te geven.
Handige tips voor coaches en/of ouders
Help pijn te verminderen met positieve activiteiten
Emotionele pijn kan net zo sterk aanvoelen als fysieke pijn na een blessure. Het beheersen van deze emoties is een belangrijk onderdeel van herstel. HEADER Studies tonen aan dat onze gevoelens kunnen veranderen hoe we pijn ervaren, en pijn kan erger aanvoelen wanneer we:
- Negatieve emoties voelen zoals boosheid of verdriet
- Denk dat de pijn nooit zal verdwijnen
- Geloven dat de pijn buiten onze controle ligt
Aan de andere kant kunnen positieve ervaringen zoals luisteren naar muziek, kijken naar leuke plaatjes of lachen helpen om pijn te verminderen. Leuke activiteiten zoals films kijken of spelletjes spelen kunnen jonge atleten afleiden van pijn en ervoor zorgen dat het minder intens aanvoelt. Het is belangrijk om door te blijven leven na een blessure, dus help je atleet om nieuwe hobby's uit te proberen of oude hobby's die ze leuk vinden weer op te pakken.
Gebruik rolmodellen voor inspiratie
Volgens Albert Bandura, een psycholoog, leren mensen door naar anderen te kijken. Hoe kan dit een geblesseerde atleet helpen? Onderzoekers in Nieuw-Zeeland ontdekten dat mensen die video's bekeken van anderen die goede revalidatie-activiteiten deden, zoals traplopen of stretchen, zich zelfverzekerder voelden en klaar waren om te herstellen. Jonge atleten kunnen ook online naar rolmodellen zoeken, zoals topatleten die op YouTube over hun revalidatie-ervaringen praten. Ouders en coaches kunnen een positieve houding tonen door te vertrouwen op het revalidatieproces en zich te richten op herstel.
Gerelateerd artikel: Jan Vertonghen: een reis van kracht, voetbal en mentale gezondheidsondersteuning
Stimuleer keuze, vaardigheidsontwikkeling en een gevoel van erbij horen
Volgens de zelfbeschikkingstheorie hangen motivatie en succes af van drie dingen:
Keuze: atleten hun eigen beslissingen laten nemen
Vaardigheden opbouwen: hen helpen om taken succesvol uit te voeren
Erbij horen: ervoor zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen
Als jonge atleten te veel druk voelen, willen ze misschien opgeven. Help ze om onafhankelijker te worden door ze mee te laten doen aan hun revalidatieplan. Veel jonge atleten willen hun ouders en coaches tevreden stellen, dus volgen ze misschien wat volwassenen zeggen zonder vragen te stellen. Maar revalidatie veranderen in een andere test van prestaties kan stress toevoegen. Moedig ze aan om hun gedachten, gevoelens en doelen te delen. Het stellen van flexibele doelen kan hun zelfvertrouwen vergroten.
Een gevoel van erbij horen is ook erg belangrijk. Een geblesseerde atleet kan naar de training komen, maar zich buitengesloten voelen. Vraag wat voor soort ondersteuning ze nodig hebben. Coaches kunnen manieren vinden om geblesseerde atleten te betrekken bij teamactiviteiten om ze te helpen zich gewaardeerd te voelen. Ouders, als uw kind groepsactiviteiten vermijdt vanwege krukken, moedig ze dan aan om contact te maken met anderen. Dit kan hun humeur verbeteren terwijl ze herstellen.
Verbeter uw stemming en motivatie met mentale vaardigheden
Onderzoeken tonen aan dat vaardigheden als diep ademhalen, positieve zelfpraat, visualisatie en dagboekschrijven de stemming kunnen verbeteren, helpen bij het beheersen van pijn en revalidatie kunnen ondersteunen. Deze vaardigheden zijn nuttig voor zowel sport als herstel. Het oefenen van diep ademhalen of het herhalen van eenvoudige zinnen om je te concentreren op bepaalde spieren tijdens revalidatie kan stress verminderen, vooral als ze zich voorbereiden om weer te gaan sporten.
Leg het verschil uit tussen ongemak en letsel
Naarmate jonge atleten vorderen in therapie en nieuwe oefeningen beginnen, is het normaal dat ze wat pijn voelen. Ze oefenen misschien bewegingen die ze weken of maanden niet hebben gedaan, en soms herhalen ze de beweging die de blessure veroorzaakte. Hoewel 'luisteren naar je lichaam' een goed advies is, betekent enig ongemak niet altijd dat ze zichzelf pijn doen. Atleten vermijden bepaalde bewegingen uit angst, wat hun voortgang juist kan vertragen.
Begrijp de risico's van sporten
Terugkeren naar sport brengt risico's met zich mee, zoals opnieuw geblesseerd raken. Dit kan een lastig onderwerp zijn, maar het is belangrijk om na te denken over wat het belangrijkst is in het leven. Na een ernstige blessure is terugkeren naar sport misschien niet het beste idee. Daarom is het belangrijk om jonge atleten te ondersteunen bij het maken van hun eigen beslissingen en hen te helpen die keuzes te verbinden met hun waarden.
Onthoud dat u met deze stappen niet alleen hun herstel versnelt, maar ze ook helpt sterker en zelfverzekerder te worden. Trouwens, als u nog vragen hebt, nodigen we u uit om onze HEADER-app te downloaden , die essentiële informatie biedt om jonge atleten te ondersteunen in het herstelproces.
Commentaires